Inspiratie - Nieuws & Blog
 
 
.
.
 

School voor Relaties

GOEDELE Magazine - Onder de sloef? Dat kan anders!


Iemand die van elk miniem puntje een machtsstrijd maakt, zingt het allicht niet lang uit in de liefde. Inlevingsvermogen en begrip zijn nu eenmaal nodig om het tussen twee mensen te doen werken. Tolerantie is een basisvoorwaarde voor een relatie. Dat zegt Patricia van Lingen, relatietherapeute: “Tolerantie is respect voor het anders denken en voelen van de ander, en die ander niet willen veranderen. Als je niet tolerant bent, zegt dat vooral iets over jezelf. Iemand die erg onverdraagzaam in zijn relatie staat, zit vaak om een of andere reden niet goed in zijn vel.

Tolerantie is daarom een graadmeter voor je eigen authenticiteit. Als je je bijvoorbeeld ergert omdat je partner graag naakt door het huis loopt, vraag je dan eens af waarom je daar problemen mee hebt. Wat zit erachter? Wat zegt dat over jou? In elke vlaag van intolerantie die je voelt, zit een les waarmee je dichter bij jezelf kunt komen.” De vrouw beslist Spiegelen is dus de boodschap. Niet blindelings je eigen wil aan de ander opleggen, maar vooral kijken wat het zegt over jezelf. Wat wil je van jezelf niet zien? Waarom irriteert het je zo? Maak jij misschien dezelfde fouten? Nadat je hebt gespiegeld, zie je vaak dat je tolerantie voor je partner toeneemt. Je kunt misschien wel kwaad zijn omdat hij te vaak van huis is door zijn nieuwe hobby, maar was jij vorig jaar niet helemaal in beslag genomen door die nieuwe job? Op die manier naar de zaken kijken, dat helpt. Provocatief therapeut Jeffrey Wijnberg vindt dat een beetje mopperen op elkaar bij een relatie hoort: “Mannen en vrouwen móeten op elkaar vitten, alleen al om te voorkomen dat de totale onverschilligheid de liefde voorgoed om zeep helpt.” Het mag natuurlijk geen dagelijks gevecht worden. Zo’n partner die elke wedstrijd wil winnen en uitblinkt in bedilzucht: hoe vermoeiend is dat.

Patricia geeft haar mening in het artikel ‘Onder de sloef? Dat kan anders!’.

geschreven op 15-07-2013

 
 
.
.
 
 
School voor Relaties is het geesteskind van Patricia Van Lingen
© School Voor Relaties | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden & Privacy Verklaring | WebDevelopment Novatrix